Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka kisielowa jest lekka i puszysta. Kisiel to bowiem nic innego jak skrobia ziemniaczana, a jej dodanie do ciasta ucieranego czyni je delikatniejszym. Oprócz wspaniałej konsystencji zaletą babki z kisielem jest oryginalny smak, a nawet kolor! Z poniższego przepisu uzyskasz babkę mocno cytrynową, ale równie dobrze możesz użyć np. kisielu jabłkowego i zaskoczyć gości zielonym ciastem z jabłkową nutą.
Forma do babki z kominem o średnicy 24 cm
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 320
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 59
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 320
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 59
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Składniki
Wyjmij z lodówki jajka, masło i mleko. Przystąp do pracy, gdy osiągną temperaturę pokojową.
Umyj starannie cytrynę. Najlepiej użyj owocu z uprawy ekologicznej (niewoskowanego). Otrzyj skórkę z cytryny na drobnych oczkach tarki.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Oddziel żółtka od białek. Nie przerywając ucierania maślanego puchu, dodaj do niego po jednym żółtku.
Wymieszaj mąkę z kisielami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiej produkty sypkie do masy maślanej, nie przerywając jej miksowania. Na koniec wlej mleko i dodaj skórkę z cytryny.
Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj szpatułą.
Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Gdy babka całkowicie wystygnie, posyp ją cukrem pudrem.