Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta babka skradnie serca waszych kubków smakowych. Jest delikatna, wilgotna i po prostu pyszna! Zmysły rozpieszcza piękny aromat pomarańczowy oraz słodkie rodzynki w środku. Jeśli kochacie wilgotne i lekkie ciasta, to musicie spróbować tej babki :)
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 780
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425066
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10712
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336984
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 780
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425066
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10712
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336984
Składniki
Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki oprószamy mąką (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta). Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem ze skórką pomarańczową oraz szczyptą soli.
Jajka ubijamy z cukrem, a następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i miksujemy na mniejszych obrotach. Na koniec do masy dodajemy startą marchewkę oraz rodzynki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką.
Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 155 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Ostudzoną babkę możemy udekorować domowym lukrem, gotową polewą lub cukrem pudrem.