Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna babka, inna od tradycyjnych babek pieczonych w naszych domach. Całoroczna. Wyborna do popołudniowej kawy, ale też doskonała na świąteczny stół. Babkę upiekłam w podłużnej keksówce. Ten przepis jest też o tyle ciekawy, że ciasto jasne zawiera, jako jeden ze składników, marchewkę. Po upieczeniu nie jest wyczuwalny jej smak. Oprócz tego sporo migdałów. Tak więc ciasto jasne to ciasto migdałowe z dodatkiem marchewki, a ciasto ciemne to ciasto makowe. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne! Długo zachowuje świeżość. Babkę piekłam w keksówce o długości 30 cm i szerokości 11 cm mierzonej u góry; dół 8 cm.
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 38
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 340
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 111
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 126
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 38
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 27
Polecam.
Odsłon: 340
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 111
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 126
Składniki
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach
Margarynę lub masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli.Kolejno dodajemy po jednym jajku stale ucierając.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 50 g zmielonych migdałów, a następnie dodajemy ją na przemian z mlekiem do ciasta, starannie mieszając
Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe 50 g zmielonych migdałów i startą marchewkę. Do drugiej części ciasta dodajemy masę makową, kilka kropli aromatu migdałowego i pół łyżeczki kakao.
Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wkładamy do niej na przemian obie części ciasta zaczynając od ciasta jasnego. Ciasto w keksówce mieszamy delikatnie trzonkiem łyżki tworząc marmurek.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 175 stopni.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut na kratkę kuchenną. Następnie wyjmujemy z formy i zostawiamy na około 2 godziny do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem.