Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowo puszystą babkę, wypróbuj naszą propozycję. Do jej przygotowania użyliśmy aż 7 białek, które ubiliśmy wraz z cukrem na sztywną pianę. To właśnie dzięki nim babka po upieczeniu staje się miękka i delikatna. Dodatek ciepłego mleka sprawia, że babka na dłużej zachowuje świeżość. Jakie biała użyć do pieczenia babki? Do upieczenia babki możesz sięgnąć zarówno po świeże białka, jak i te mrożone. Pamiętaj jednak, że wybierając mrożone, powinieneś na dzień przed ich wykorzystaniem do ciasta, przenieść je z zamrażalnika do lodówki. Dzięki temu będą od razu gotowe do użycia. Jak piec babkę na białkach? Ciasto możesz piec klasycznie, z włączoną górną i dolną grzałką pieca, możesz także wybrać funkcję termoobiegu. Korzystając z pierwszej opcji, nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włączając termoobieg, temperatura powinna być ustawiona na 160 stopni Celsjusza. W obu przypadkach babka ciasto powinno się piec przez 45 minut.
Polecam.
Odsłon: 398
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1871
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 603
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1959
Polecam.
Odsłon: 398
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1871
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 603
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1959
Składniki
Foremkę z kominem natłuść masłem i oprósz mąką.
Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Mleko podgrzej, powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą, po czym sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekrój owoc na pół i wyciśnij z sok.
Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
Białka umieść w głębokiej misce, dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać za pomocą miksera. Gdy podwoją swoją objętość, partiami wsypuj cukier, pod sam koniec dodaj łyżeczkę pasty waniliowej.
Do ubitej na sztywno piany wlej ciepłe mleko, roztopione masło i sok z cytryny. Wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki, następnie dodaj skórkę otartą z cytryny i wsyp mąkę. Ponownie wymieszaj, krótko, jedynie do połączenia się składników.
Gotową masę przelej do foremki. Babkę piecz w 180 stopniach przez 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczoną babkę po wyjęciu z pieca pozostaw w foremce do przestudzenia.