Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często zostają nam białka i zastanawiamy się co z nimi zrobić. Wcale nie musi to być beza :) Tym razem miałam ochotę na zwykłą babkę, Zrobiłam ją z dodatkiem majonezu, to zamiast masła, lub oleju. Majonez nie jest wyczuwalny, a babka jest wilgotna i miękka. Piekłam w tradycyjnej formie na babkę, ale ciasto po upieczeniu nie wypełniło całej formy. Babka jest trochę mniejsza niż tradycyjna.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 473
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 473
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać majonez i ubijać jeszcze chwilę na wolnych obrotach miksera. Tylko tyle, żeby majonez połączył się z pianą, myślę że nie dłużej niż 20 sekund. Masa powinna pozostać gęsta i puszysta. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników.
Część ciasta przełożyć do formy na babkę, nasmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Do pozostałego ciasta dodać kakao i mleko, wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wyłożyć na jasne ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.