Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka na maślance to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jest niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją czekoladą lub dowolnie ozdobić.
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 1939
Torcik Wenecjanka to wariacja na temat słynnego włoskiego deseru tiramisu. Za...
Odsłon: 29461
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 779
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 1939
Torcik Wenecjanka to wariacja na temat słynnego włoskiego deseru tiramisu. Za...
Odsłon: 29461
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 779
Składniki
Jaja miksujemy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy naprzemian mąkę z sodą, maślankę i olej do masy jajecznej. Czekoladę kruszymy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Formę smarujemy masłem i obsypuje mąką. Przekładamy ciasto do formy, pieczemy około 40-50minut (do suchego patyczka) w 170 stopniach. Po upieczeniu, studzimy. Po przestygnięciu wyjmujemy babkę z formy i dekorujemy. Wszystkie składniki polewy podgrzewamy, uważając by ich nie zagotować, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polewamy ciepłą polewą.