Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka na oleju to kwintesencja prostoty, tradycyjnych smaków i ciepłych chwilach spędzonych przy wielkanocnym stole. Jest delikatna w smaku, ma nutę wanilii i czekolady, stanowi doskonałe tło dla różnorodnych polew.
Forma do babki o średnicy około 20 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i pastę waniliową. Ubij całość na puszystą, gładką masę. Wlewaj stopniowo olej, nie przestając miksować.
Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do masy i mieszaj delikatnie, aby nie powstały grudki.
Na koniec podziel ciasto na dwie części. Do jednej wmieszaj kakao, a do drugiej budyń waniliowy.
Formę na babkę o średnicy około 20 cm wysmaruj tłuszczem i podsyp mąką. Najpierw wylej połowę masy z kakao, następnie całą waniliową i ponowie ciemną. Możesz delikatnie zamieszać zawartość formy z pomocą wykałaczki lub łyżki.
Wyrównaj powierzchnię i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut do suchego patyczka.