Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka na oleju to kwintesencja prostoty, tradycyjnych smaków i ciepłych chwilach spędzonych przy wielkanocnym stole. Jest delikatna w smaku, ma nutę wanilii i czekolady, stanowi doskonałe tło dla różnorodnych polew.
Forma do babki o średnicy około 20 cm
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 94
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 44
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 94
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 44
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i pastę waniliową. Ubij całość na puszystą, gładką masę. Wlewaj stopniowo olej, nie przestając miksować.
Mąkę pszenną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do masy i mieszaj delikatnie, aby nie powstały grudki.
Na koniec podziel ciasto na dwie części. Do jednej wmieszaj kakao, a do drugiej budyń waniliowy.
Formę na babkę o średnicy około 20 cm wysmaruj tłuszczem i podsyp mąką. Najpierw wylej połowę masy z kakao, następnie całą waniliową i ponowie ciemną. Możesz delikatnie zamieszać zawartość formy z pomocą wykałaczki lub łyżki.
Wyrównaj powierzchnię i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut do suchego patyczka.