Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast mąki użyjemy zmielonych orzechów włoskich, babka będzie wilgotna, mocno orzechowa, posypana cukrem pudrem.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4078
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 151
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4078
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 151
Składniki
Sposób wykonania: Orzechy zmielone mieszamy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia w osobnym naczyniu. Oddzielamy żółtka od białek. W dużej misce ucieramy żółtka z 1/2 szklanki cukru na kogel-mogel( tak, aby cukier rozpuścił się całkiem, a masa była puszysta i biała ). Osobno ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dosypujemy partiami resztę cukru. Łączymy kogel-mogel z sokiem z cytryny i sypkimi składnikami. Następnie dodajemy do masy jajeczno-orzechowej 3 łyżki ubitej piany, dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy stopniowo resztę piany białkowo-cukrowej i całość delikatnie mieszamy( cały czas łyżką ). Ciasto przelewamy do formy babkowej o średnicy 26 cm dobrze wysmarowanej tłuszczem i obficie posypanej bułką tartą( trzeba formę przygotować starannie, bo ciasto lubi się przykleić ). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy 50-55 min. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się zarumieni, a boki lekko odstają od formy. Po wyjęciu z piekarnika trzymamy ciasto trochę w formie, wykładamy jeszcze ciepłe na talerz i całkiem ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto w trakcie pieczenia mocno wyrasta, ale po ostudzeniu opada do wysokości na jaką było wylane do formy. Tak ma być. Babka na drugi dzień po upieczeniu jest dużo smaczniejsza, nabiera aromatu i wilgotności.