Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast mąki użyjemy zmielonych orzechów włoskich, babka będzie wilgotna, mocno orzechowa, polana lukrem i przyozdobiona orzechami, idealna na świąteczny stół.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21278
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1054
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4372
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1096
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1272
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4293
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21278
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1054
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4372
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1096
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1272
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4293
Składniki
Orzechy zmielone mieszamy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia w osobnym naczyniu. Oddzielamy żółtka od białek. W dużej misce ucieramy żółtka z 1/2 szklanki cukru na kogel-mogel( tak, aby cukier rozpuścił się całkiem, a masa była puszysta i biała ). Osobno ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dosypujemy partiami resztę cukru. Łączymy kogel-mogel z sokiem z cytryny i sypkimi składnikami. Następnie dodajemy do masy jajeczno-orzechowej 3 łyżki ubitej piany, dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy stopniowo resztę piany białkowo-cukrowej i całość delikatnie mieszamy( cały czas łyżką ). Ciasto przelewamy do formy babkowej o średnicy 26 cm, dobrze wysmarowanej tłuszczem i obficie posypanej bułką tartą( trzeba formę przygotować starannie, bo ciasto lubi się przykleić ). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy 50-55 min. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się zarumieni, a boki lekko odstają od formy.
Po wyjęciu z piekarnika trzymamy ciasto trochę w formie, wykładamy jeszcze ciepłe na talerz i całkiem ostudzone polewamy lukrem i przyozdabiamy orzechami.
Lukier: Do miseczki wlewamy wodę i sok z cytryny, następnie wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy całość drewnianą pałką lub łyżką, aż składniki się połączą i utworzą gęstą, białą masę lejącą się jak gęsty miód. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy odrobinę wody, za rzadki trochę cukru. Teraz dodajemy kurkumę, która sprawi, że lukier będzie żółty. Gotowym lukrem polewamy babkę. Przyozdabiamy orzechami.
Ciasto w trakcie pieczenia mocno wyrasta, ale po ostudzeniu opada do wysokości na jaką było wylane do formy. Tak ma być. Babka na drugi dzień po upieczeniu jest dużo smaczniejsza, nabiera aromatu i wilgotności. Do lukru możemy dodać dowolny barwnik, możemy zostawić lukier biały. Przecież Boże Narodzenie kojarzy się nam z zimą i śniegiem.