Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli cenisz nietypowe, choć zaskakujące i pełne smaku połączenia, ta babka pistacjowa będzie idealna na zbliżającą się Wielkanoc. Podana na eleganckiej paterze, oblana cytrusową glazurą, obsypana chrupiącymi pistacjami, przepełniona bogatym smakiem pomarańczy, pistacji i korzennych przypraw. Ta babka to kwintesencja świątecznego stołu, doskonała do podzielenia się wyjątkowym smakiem z najbliższymi.
Foremka na babkę – średnica ok. 20 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1577
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1577
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Pistacje zmiel w robocie kuchennym, aż powstaną drobne okruchy, ale nie miel ich na pastę. Możesz także użyć ostrego noża i bardzo drobno je posiekać. Masło rozpuść w garnku i odstaw. W średniej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i korzenne przyprawy.
W misie miksera ubij masło z olejem, dodaj cukier, jajka, wanilię i skórkę pomarańczową. Zmniejsz prędkość miksera, dosyp 1/3 mącznej mieszanki i wlej połowę mleka. Powtórz czynność kończąc na mące, po czym wsyp zmielone pistacje i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Formę na babkę (ok.20 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką migdałową. Przełóż przygotowane ciasto do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 45 minut. Po czym wystudź babkę na kratce.
Aby przygotować polewę, wymieszaj sok z cytryn i pomarańczy z cukrem, aby ten dobrze się rozpuścił, a następnie połącz z cukrem pudrem. Ciasto wyjmij z formy, ułóż na paterze, polej cytrusowym lukrem i posyp posiekanymi pistacjami. Odstaw do całkowitego zastygnięcia i dopiero potem podawaj pistacjową babkę.