Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekolada z pomarańczami to prawdziwy rarytas – wiedzą o tym wszyscy miłośnicy kakaowych specjałów. To połączenie sprawdza się także w przypadku ciasta. Babka pomarańczowo-czekoladowa jest wilgotna, sprężysta, pełna aromatu i słodyczy.
Forma do babki z kominem 22 cm
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 651
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 954
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 512
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 651
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 954
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 512
Składniki
Włóż pomarańczę do garnka i zalej wodą. Zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości pomarańczy, uważając, by nie pękła. Ostudź. Obierz ze skórki, usuń ewentualne pestki. Zblenduj na purée. Odmierz 200 g.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Posiekaj drobno czekoladę.
Utrzyj całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, powoli wlej do masy jajecznej przestudzone masło.
Dodaj do masy pomarańczowe purée, likier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
Przesiej do masy partiami mąkę z proszkiem, całość mieszając delikatnie szpatułą – tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę.
Przełóż ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę (z kominem) o średnicy 22 cm.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60 minut – do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do wystudzenia.
Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę z dodatkiem masła. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy przestygnie, udekoruj nią babkę. Możesz dodatkowo użyć czekoladowej posypki.