Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na babkę twarogową jest idealnym wyborem dla kulinarnych odkrywców, którzy nie boją się kuchennych eksperymentów i są otwarci na zaskakujące wariacje swoich wypieków. Aby wykonać babkę twarogową należy wykonać trzy rodzaje masy – jasną, kakaową i serową – po czym naprzemiennie przelewać je do formy warstwami. Nieprzewidywalność każdego egzemplarza wynika z procesu pieczenia, podczas którego warstwy mas tworzą unikatowe wzory. Dlatego z jednego przepisu za każdym razem uzyskasz nieco inny efekt.
Forma na babkę - 24 cm
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 825
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 825
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 74
Składniki
Pracę zacznij od wykonania ciasta. Przesianą mąkę rozmieszaj z proszkiem do pieczenia i zostaw. Masło rozpuść w rondelku lub w mikrofalówce. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce i ubij je na sztywną pianę, utrwalając cukrem. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ubijaj dalej, by uzyskać puszystą, jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i naprzemiennie dodawaj roztopione masło, wodę i mąkę. Na koniec podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej i ostatecznie wszystko wymieszaj.
Przejdź do przygotowania masy serowej. Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą masę. Następnie dodawaj ser (po łyżce) i proszek budyniowy. Miksuj do pełnego połączenia.
Przygotuj formę na babkę z kominem w środku. Możesz użyć metalowej foremki, wysmarować masłem i wysypać mąką lub silikonowej. Do środka formy (średnica ok.24 cm) wlej najpierw ciasto jasne, potem ciemne i na końcu serowe. Wykładaj masy naprzemiennie do ich pełnego wykończenia.
Wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 160°C i piecz ok. 60 minut do „suchego patyczka”. Gotową babkę twarogową wyjmij z pieca, wystudź i wyjmij z formy. Upieczone ciasto umieść na paterze i posyp cukrem pudrem, polej czekoladą lub lukrem.