Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za chałwą w jej oryginalnej postaci niezbyt przepadam, więc postanowiłam zaeksperymentować i wykorzystać ją w cieście. Zaintrygował mnie przepis panimagoga z http://smakiogrodu.blogspot.com Postanowiłam ten patent wypróbować.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5605
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34570
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2189
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5605
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34570
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2189
Składniki
Składniki są na 2 małe keksówki o wymiarach LxWxH 20x10x6 cm. Ciasto banalnie proste w przygotowaniu, a jakie zaskakujące w smaku!
Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu. Mnie co prawda zawsze brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie docieram - ucieram mikserem po prostu do momentu, gdy cukier się mniej więcej rozetrze z margaryną i całość zmieni kolor na bardziej kremowy. Chałwę rozdrobnić palcami, dodać do utartej masy i zmiksować. Żółtka oddzielić od białek i dodawać do masy na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą.
Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się. Piec ok. 40 minut w rozgrzanym do 170C piekarniku - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy.