Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa w wykonaniu, puszysta i sypka – taka właśnie jest najprostsza babka wielkanocna z tego przepisu. Możesz ją przygotować w błyskawiczny sposób, zarówno podczas Świąt Wielkanocnych, jak i przed wizytą niespodziewanych gości. Nie potrzebujesz też wielu składników. Ciasto można podawać od razu lub odłożyć je na później pod przykryciem. Najprostsza babka wielkanocna najlepiej smakuje udekorowana cukrem pudrem, ale możesz też urozmaicić ją lukrem czy też posypką.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1009
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 847
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1056
Polecam.
Odsłon: 1009
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 847
Składniki
Na początku przesiej mąkę w misce i połącz ją z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj mikserem wraz z cukrami na puszystą masę. Następnie zacznij dodawać po jednym jajku, cały czas miksując masę na niskich obrotach. Dodawaj po jednej łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia do masy, cały czas ją ucierając. Wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
Przygotuj formę na babkę wielkanocną, najlepiej z kominem pośrodku, aby uzyskać tradycyjny kształt. Możesz też upiec ciasto w klasycznej tortownicy. Wnętrze wysmaruj tłuszczem (np. masłem), a następnie wyłóż masę.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza z włączonymi grzałkami górną i dolną. Piecz przez około 45 minut. Po wyciągnięciu babki z piekarnika posyp ją cukrem pudrem.