Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta babka śmietanowa z mąki orkiszowej, o którą mogą się pokusić nawet osoby chorujące na cukrzycę. Cukier w przepisie zastąp erytrytolem lub ksylitolem, które mają niski indeks glikemiczny. Śmietanowa babka z mąki orkiszowej po upieczeniu wychodzi niezwykle puszysta, delikatna i wilgotna w środku. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom domowych wypieków. Świetnie smakuje podana z kubkiem goręcej herbaty lub filiżanką kawy. Co ciekawe, do babki z mąki orkiszowej nie ma konieczności dodawania masła, czy oleju. Wystarczy kwaśna śmietana.
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 9
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 136
Polecam.
Odsłon: 248
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 164
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 9
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 136
Polecam.
Odsłon: 248
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 164
Składniki
Do miski przekładamy śmietanę i ubijamy ją mikserem na puch, następnie w trakcie miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i po łyżce erytrytolu.
W osobnej misce łączymy mąkę orkiszową z sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
Suche składniki stopniowo łączymy z mokrymi składnikami.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (grzałka góra-dół).
Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy mąką orkiszową. Ciasto przelewamy do formy.
Babkę z mąki orkiszowej pieczemy przez około godzinę (do suchego patyczka). Upieczoną babkę studzimy, po wystudzeniu wyjmujemy z formy i dekorujemy wedle uznania. Możemy oprószyć ją zmielonym na puch erytrytolem lub polać rozpuszczoną czekoladą bez dodatku cukru.