Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta babka śmietanowa z mąki orkiszowej, o którą mogą się pokusić nawet osoby chorujące na cukrzycę. Cukier w przepisie zastąp erytrytolem lub ksylitolem, które mają niski indeks glikemiczny. Śmietanowa babka z mąki orkiszowej po upieczeniu wychodzi niezwykle puszysta, delikatna i wilgotna w środku. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom domowych wypieków. Świetnie smakuje podana z kubkiem goręcej herbaty lub filiżanką kawy. Co ciekawe, do babki z mąki orkiszowej nie ma konieczności dodawania masła, czy oleju. Wystarczy kwaśna śmietana.
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1669
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 233
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 561
Witam serdecznie!!! Dzisiaj polecam pyszne śledzie wigilijne w zalewie octowe...
Odsłon: 19489
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1669
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 233
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 561
Witam serdecznie!!! Dzisiaj polecam pyszne śledzie wigilijne w zalewie octowe...
Odsłon: 19489
Składniki
Do miski przekładamy śmietanę i ubijamy ją mikserem na puch, następnie w trakcie miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i po łyżce erytrytolu.
W osobnej misce łączymy mąkę orkiszową z sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
Suche składniki stopniowo łączymy z mokrymi składnikami.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (grzałka góra-dół).
Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy mąką orkiszową. Ciasto przelewamy do formy.
Babkę z mąki orkiszowej pieczemy przez około godzinę (do suchego patyczka). Upieczoną babkę studzimy, po wystudzeniu wyjmujemy z formy i dekorujemy wedle uznania. Możemy oprószyć ją zmielonym na puch erytrytolem lub polać rozpuszczoną czekoladą bez dodatku cukru.