Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jakiś czas temu zaciekawił mnie przepis na babkę z wódką, nie do końca dlatego że jest w niej wódka; ale ze względu na to skąd pochodzi, jak napisała autorka jeszcze od babci. Tak mi się przypomniał smak pysznego ciasta które piekła moja babcia, że postanowiłam ją jak najszybciej upiec. I to był strzał w 10!!! Co do smaku przypomina babkę piaskową, chociaż nie jest tak puszysta i sucha, ciasto jest raczej zbite. Tak sobie myślę żeby kiedyś wykorzystać jako bazę do tortu bo świetnie by się nadawało. Polecam wszystkim...
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 215
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4012
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 984
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 215
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4012
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 984
Składniki
Margarynę, masło ucieramy z cukrem pudrem, cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, obie mąki i wódkę.
Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka ok 45-55 minut w temp. 160-170 stopni. Po ostudzeniu polewamy lukrem.
śmietanę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypujemy jeszcze cukru