Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jakiś czas temu zaciekawił mnie przepis na babkę z wódką, nie do końca dlatego że jest w niej wódka; ale ze względu na to skąd pochodzi, jak napisała autorka jeszcze od babci. Tak mi się przypomniał smak pysznego ciasta które piekła moja babcia, że postanowiłam ją jak najszybciej upiec. I to był strzał w 10!!! Co do smaku przypomina babkę piaskową, chociaż nie jest tak puszysta i sucha, ciasto jest raczej zbite. Tak sobie myślę żeby kiedyś wykorzystać jako bazę do tortu bo świetnie by się nadawało. Polecam wszystkim...
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1218
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457790
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1474
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2285
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 592
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1218
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457790
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1474
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2285
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 592
Składniki
Margarynę, masło ucieramy z cukrem pudrem, cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, obie mąki i wódkę.
Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka ok 45-55 minut w temp. 160-170 stopni. Po ostudzeniu polewamy lukrem.
śmietanę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypujemy jeszcze cukru