Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakaliowa pychotka to prawdziwa uczta – puszysty kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem ze śmietany i mascarpone, pełnym aromatycznych bakalii. Całość dopełnia aksamitna polewa z dwóch rodzajów czekolady, przełamana chrupiącymi orzechami włoskimi. Ciasto jest idealne na święta, rodzinne uroczystości czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.
Wymiary blaszki: 34 x 24 cm
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 17226
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8808
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 670
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8337
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 17226
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8808
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 670
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8337
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, delikatnie mieszając mikserem na wolnych obrotach.
Mąkę i kakao przesiej, wsyp do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do formy (ok. 34 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty.
Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody i podgrzej do rozpuszczenia (nie gotować). Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj mascarpone i wymieszaj. Do kremu wlej rozpuszczoną żelatynę, dokładnie połącz. Wsyp bakalie i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Na pierwszy blat biszkoptu nałóż część kremu, rozsmaruj. Połóż drugi blat, ponownie krem, a następnie trzeci blat i resztę kremu. Wstaw ciasto na ok. 1 godzinę do lodówki, aby stężało.
Czekolady roztop razem z masłem w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu. Na koniec dodaj do niej orzechy i zamieszaj. Polej wierzch ciasta równą warstwą.