Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na bazie rukoli z bakaliami, oblane lukrem.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 645
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 645
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
Składniki
Blaszka 32 X 7 cm wysmarowana tłuszczem, posypana bułką tartą. Owoce kandyzowane zalewamy gorącą wodą, gdy zmiękną odcedzamy. Bakalie siekamy. Wyparzoną cytrynę cieniutko obieramy ze skórki. Skórki pozbawiamy białej części. Rukolę miksujemy z 5 łyżkami soku cytrynowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Całe jajka ubijamy z solą i oboma cukrami na białą puszystą masę. Porcjami dodajemy rukolę i wlewamy olej.
Zmniejszamy obroty i po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Ostatnie 3-4 łyżki mąki mieszamy łyżką razem z bakaliami, skórką i kandyzowanymi owocami. Ciasto aromatyzujemy zapachem i ew. dolewamy jeszcze sok z cytryny.
Ciasto przekładamy do foremki, lekko rozkładamy na boki. Pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
Przestudzone ciasto polewamy lukrem i ozdabiamy migdałami. Moje ciasto było jeszcze za ciepłe i lukier trochę zleciał, ale kto by tam czekał :)