Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na bazie rukoli z bakaliami, oblane lukrem.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 488
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 72
Polecam.
Odsłon: 596
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 883
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 277
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 488
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 72
Polecam.
Odsłon: 596
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 883
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 277
Składniki
Blaszka 32 X 7 cm wysmarowana tłuszczem, posypana bułką tartą. Owoce kandyzowane zalewamy gorącą wodą, gdy zmiękną odcedzamy. Bakalie siekamy. Wyparzoną cytrynę cieniutko obieramy ze skórki. Skórki pozbawiamy białej części. Rukolę miksujemy z 5 łyżkami soku cytrynowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Całe jajka ubijamy z solą i oboma cukrami na białą puszystą masę. Porcjami dodajemy rukolę i wlewamy olej.
Zmniejszamy obroty i po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Ostatnie 3-4 łyżki mąki mieszamy łyżką razem z bakaliami, skórką i kandyzowanymi owocami. Ciasto aromatyzujemy zapachem i ew. dolewamy jeszcze sok z cytryny.
Ciasto przekładamy do foremki, lekko rozkładamy na boki. Pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
Przestudzone ciasto polewamy lukrem i ozdabiamy migdałami. Moje ciasto było jeszcze za ciepłe i lukier trochę zleciał, ale kto by tam czekał :)