Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bananowiec bez pieczenia jest przepyszny, a banany w nim sprawdzają się doskonale. Dodatkowo bananowa galaretka nadaje jeszcze lepszego smaku i jest idealnym wykończeniem. Oprócz smaku, ciasto pięknie się prezentuje, więc będzie idealne na różne okazje, te małe i te większe.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11507
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4041
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42815
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 482
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 339
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 431
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11507
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4041
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42815
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 482
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 339
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 431
Składniki
Przygotowanie tego ciasta należy zacząć od ugotowania budyniu, który jest podstawą kremu. Tak więc, 2 szklanki zimnego mleka (użyłam 2%) zagotowałam. W reszcie mleka rozrobiłam obydwa budynie, 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej i cukier. Rozmieszaną mieszankę przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń aż dobrze zgęstniał nie miał grudek. Ugotowany budyń pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia. Jednocześnie wyjęłam z lodówki masło, aby zmiękło. Miękkie masło rozmiksowałam, aby nabrało puszystości, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Gdy krem był jednolity dosypałam 4 czubate łyżki mleka w proszku i ponownie zmiksowałam do połączenia. Krem podzieliłam na 3 równe części. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając go w dno. Lepiej użyć kwadratowej foremki wtedy nie trzeba docinać herbatników, ale ja akurat nie miałam małe foremki kwadratowej. Na spodzie formy ułożyłam pierwszą warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarowałam jedną część kremu. Na kremie ułożyłam jednego banana pokrojonego w cienkie plasterki. Na bananach ułożyłam drugą warstwę herbatników, drugą część kremu i plasterki banana. Na to położyłam ostatnią warstwę herbatników, ostatnią część kremu i ostatnią warstwę plasterków banana. Galaretkę bananową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i pozostawiłam do wystudzenia. Chłodną wstawiłam do lodówki aby zaczęła gęstnieć i taką gęstniejącą wylałam na ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc aby się dobrze schłodziło.