Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banany mascarpone bez pieczenia to idealnie orzeźwiający deser, który przyrządzisz w mgnieniu oka. Chrupiący spód z ciastek, delikatny krem z puszystej śmietanki i serka mascarpone, a w środku słodkie plastry bananów tworzą wyjątkowo słodkie i aromatyczne danie, które przypadnie do gustu zwłaszcza najmłodszym. Całość zwieńczona jest karmelem i czekoladą. To prawdziwy lekki hit na upalne dni, szczególnie jeśli znudziły ci się już serniki na zimno i szukasz miłej odmiany.
Ciasto bananowo-mascarpone to deser, który zdecydowanie warto przygotować zwłaszcza w ciepłe, letnie dni. Jest to przepis ekstremalnie prosty i szybki, nie wymagający użycia piekarnika, a jednocześnie zapewniający efektowny i elegancki rezultat. Chłodna, kremowa konsystencja mascarpone i śmietanki jest idealna na upały. Ciasto z bananami sprawdzi się doskonale jako deser na letnie garden party, urodzinowy poczęstunek w upalny dzień lub słodki, szybki dodatek do popołudniowej kawy. Nie zapominaj o odpowiednim schłodzeniu, by zapewnić sobie niezapomniane orzeźwienie.
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
Masa ciasteczkowa powinna być plastyczna i musi łatwo się formować. Po schłodzeniu nie może się zbytnio kruszyć - jeśli tak się dzieje, to jest to najprawdopodobniej rezultat za małej ilości tłuszczu lub niedostatecznego schłodzenia. Upewnij się, że masło dobrze połączyło się z mielonymi ciastkami, zanim przystąpisz do wylepiania tortownicy. Spód musi być mocno ubity, na przykład dnem szklanki i dokładnie schłodzony, przez co najmniej 30 minut przed nałożeniem kremu, aby stwardniał, a nie rozmókł. Jeśli nie lubisz lub nie masz ciasteczek pełnoziarnistych, możesz użyć herbatników maślanych, kakaowych lub krakersów graham. Ważne, aby były one suche i dobrze się kruszyły. Pamiętaj jednak, że rodzaj ciastek wpływa na smak deseru.
Przede wszystkim wybieraj kremówkę o zawartości tłuszczu co najmniej 30%, choć najlepsza będzie 36% śmietanka. Rzadki krem to najczęściej wina za ciepłej śmietanki kremówki lub zbyt długiego mieszania mascarpone z ubitą śmietaną. Oba składniki powinny być mocno schłodzone, a całość mieszana łyżką, tylko do połączenia, w odpowiedniej kolejności. Najpierw ubij kremówkę, a następnie dodawaj ją do serka. Wystrzegaj się miksera! Jeśli mimo wszystko krem jest zbyt rzadki, możesz ratować go odrobiną żelatyny rozrobionej w niewielkiej ilości wody.
Banany ciemnieją przez utlenianie i jest to zupełnie naturalny proces, choć może zaburzać estetykę deseru. Aby to spowolnić, po pokrojeniu skrop je delikatnie sokiem z cytryny lub pomarańczy. Ten krok jest standardową praktyką, by zachować świeży wygląd owoców. Zawsze przygotowuj banany na sam koniec, niemal na chwilę przed pokryciem ich kremem. Ograniczy to dostęp powietrza, a tym samym utlenianie.
Choć deser jest idealny sam w sobie, możesz pokusić się o dodatkowe modyfikacje według własnego uznania. Miłośnicy żółtych, zakrzywionych owoców ucieszą się na myśl, że całość może zwieńczać krem bananowy - wystarczy kilka plasterków zblendować na gładką masę i dodać do kremu tuż po serku mascarpone. Pyszny efekt otrzymasz także, wlewając nieco roztopionej i ostudzonej czekolady - nie ma przecież lepszego połączenia niż banany, mascarpone i kakao.
Aby uzyskać idealnie gładką powierzchnię ciasta, użyj długiej, płaskiej łopatki lub szpatułki maczanej co jakiś czas w ciepłej wodzie. Lekko ogrzana powierzchnia gładko rozprowadzi krem. Wykonuj szybkie, płynne ruchy, lekko na siebie nachodzące, by wyrównać ewentualne mankamenty. Dekorację najlepiej wykonać bezpośrednio przed podaniem - wiórki czekoladowe posyp po całej powierzchni, a polewę karmelową nałóż za pomocą woreczka cukierniczego lub łyżeczki, tworząc wzór zygzaka lub spirali na wierzchu ciasta. Możesz również na górze położyć kilka plasterków bananów dla wzmocnienia owocowego smaku, ale pamiętaj, że taki deser trzeba będzie zjeść tego samego dnia.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1487
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1487
Składniki
Ciasteczka pełnoziarniste mielimy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło. Składniki mieszamy i wykładamy nimi spód i brzegi formy. Równamy powierzchnię. Formę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia składników.
Do oddzielnej miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy ubitą śmietankę. Składniki mieszamy łyżką.
Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości około 5 mm.
Z lodówki wyciągamy spód ciasta, na spodzie układamy pokrojone banany. Warstwę z bananów przykrywamy kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Ciasto dekorujemy wiórkami czekoladowymi i sosem karmelowym, Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.