Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banialuka to charakterystyczne niskie ciasto, które jest krucho-drożdżowe. Wyjątkowego smaku dodasz mu dzięki warstwie serowej, ale również bez nadzienia jest pyszne!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1904
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1904
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i śmietaną. Odstaw na kilka minut aż zaczną pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij zagniatać palcami z pozostałymi składnikami aż powstanie kruszonka. Wlej rozczyn drożdżowy, dodaj żółtka i resztę cukru. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Podziel na 2 części (jedną nieco większą na spód), zawiń w folię i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.
Twaróg, cukier i jajka zmiksuj razem na gładką, kremową masę.
Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno prostokątnej blachy ok. 30 × 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłóż równą warstwę masy serowej. Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce i ułóż na wierzchu w formie kratki lub luźno rozsypanej kruszonki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok. 45–50 minut aż wierzch się zarumieni.