Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banialuka to charakterystyczne niskie ciasto, które jest krucho-drożdżowe. Wyjątkowego smaku dodasz mu dzięki warstwie serowej, ale również bez nadzienia jest pyszne!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9787
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1151
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11520
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 532
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9787
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1151
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11520
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 532
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i śmietaną. Odstaw na kilka minut aż zaczną pracować.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij zagniatać palcami z pozostałymi składnikami aż powstanie kruszonka. Wlej rozczyn drożdżowy, dodaj żółtka i resztę cukru. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Podziel na 2 części (jedną nieco większą na spód), zawiń w folię i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.
Twaróg, cukier i jajka zmiksuj razem na gładką, kremową masę.
Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno prostokątnej blachy ok. 30 × 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłóż równą warstwę masy serowej. Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce i ułóż na wierzchu w formie kratki lub luźno rozsypanej kruszonki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez ok. 45–50 minut aż wierzch się zarumieni.