Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W mojej wersji tego popularnego deseru wykorzystałam sprawdzony przepis na kruchy, migdałowy spód. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę - kruche ciasto idealnie połączyło się smakowo ze słodkim kajmakiem i delikatną bitą śmietaną.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 54
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 209
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 187
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 54
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 209
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 187
Składniki
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na godzinę. Dno i brzegi tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do tortownicy, wykładając spód i brzegi do wysokości ok. 2,5 cm. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20-25 minut.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy je i na spód wykładamy masę kajmakową (masy można dodać więcej niż 300 gram, jeżeli ktoś lubi słodsze ciasta). Banany kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na kajmaku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i powoli wlewając wystudzoną żelatynę. Od razu po ubiciu śmietanę wykładamy na banany i dekorujemy całość startą czekoladą.