Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto zrobione z ciasteczek z kajmakiem, bananami i bitą śmietaną.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 324
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 104
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 35
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 155
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 324
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 104
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 35
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 155
Składniki
Ciasteczka rozkruszyć w blenderze lub ręcznie młotkiem na drobny piasek.
Masło rozpuścić w garnku lub mikrofali. Przelać masło do rozkruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszać
Na foremce (do tatry, tortownicy lub małej kwadratowej) rozłożyć równomiernie ciasteczka na dnie i po brzegach. Włożyć na przynajmniej pół godziny do lodówki aż spód stwardnieje.
Masę kajmakową przełożyć do małego garnka i podgrzewać na małym ogniu aż masa stanie się płynna.
Banany pokroić w plasterki. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, opcjonalnie dosłodzić cukrem pudrem(dałam 2 łyżki).
Na ciasteczkowy, kruchy spód przelać kajmak, następnie poukładać pokrojone banany i na wierzch rozłożyć bitą śmietanę. Schłodzić w lodówce lub w zimnym miejscu min 2 godziny.