Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polsko-Chiński kulinarny mariaż. Baozi (czyt. bałcy) to chińskie drożdżowe bułeczki na parze, zazwyczaj z mięsnym nadzieniem. U mnie w wersji deserowej - z nadzieniem z maku i słodkich bakalii.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4146
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6508
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5484
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13535
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5309
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4146
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6508
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5484
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13535
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5309
Składniki
Wodę z mlekiem lekko podgrzewamy, powinna być letnia. Rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy z olejem, solą i mąką i zagniatamy. Ciasto powinno być gęste i elastyczne. Nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei, trzeba dodać więcej mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie mieszamy masę makową i rodzynkami, żurawiną i pokrojonymi daktylami, figami i śliwkami.
Dzielimy ciasto na pół i każdą połówkę rolujemy w wałek. Kroimy na kawałki, które wyrabiamy w kształt kulki. Każdą kulkę wakujemy na cienko na sporej ilości mąki.
Do ciasta dajemy farsz i powoli ściskamy. Ciasto samo się ułoży.
Górną część ciasta mocno ściskamy, aby się nie rozklejało podczas gotowania.
Jeśli gotujecie baozi w bambusowym koszyczku (co szczerze polecam!), połóżcie każdy na kawałku papieru do pieczenia.
Układamy w koszyczku i gotujemy na parze 12-15 minut (w zależności od wielkości). Można oczywiście gotować tradycyjnie na ściereczce.
Podajemy posypane kandyzowaną skórką pomarańczową (i ewentualnie płatkami migdałowymi). Baozi są lekkie, puszyste i słodkie.