Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna zachcianka córci spełniona a mianowicie zrobiłam baton z mego przepisu z notesu na cukierki z płatków owsianych, szczerze to muszę nad nim popracować wyszedł pyszny choć lekko się kruszył
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27094
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27094
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Na początek margarynę przełożyć do garnka rozpuścić ją, następnie wsypać cukier ( można dodać mniej ), wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę, kakao oraz wlać śmietanę. Całość zagotować prze co najmniej pięć minut i zdjąć z ognia
Jak już zdjęta mamy z ognia masę wtedy wsypujemy płatki owsiane tyle aby masa była gęsta i mieszamy tak długo aż masa z dodanymi płatkami będzie jednolita i połączy się w jedną całość. gotową masę przełożyć do dowolnej foremki i ugniatać za pomocą łyżki. Tak przygotowany baton posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić do ostygnięcia, chłodny wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny ( podejrzewam że mój za krótko stał w lodówce bo tylko pół godziny ale niestety córka musiała wracać do siebie a koniecznie chciała spróbować )
Taki baton który zrobiłam wyszedł bardzo smaczny choć przyczyną kruchości na pewno było to że nie stężał do końca bo kroił się bardzo dobrze. Można zrobić w większej blaszce i mieć chudsze batoniki raz że szybciej stężeją a dwa że jeszcze lepiej będą się kroiły lub zrobić w formie cukierków nabierając masę na łyżkę i formować tak zwane szyszki