Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli beza krucha, mocno wysuszona, chrupka. Różni się od bezy francuskiej tym że białka do niej są podgrzewane na parze. Efekt ? Na pewno jest stabilniejsza i lepsza do wszelkich bezowych dekoracji.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29344
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9030
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 763
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29344
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9030
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 763
Składniki
Białka wbijamy do garnka. Na parze podgrzewamy je wraz z cukrem do jego rozpuszczania - ciągle mieszając. Uwaga nie należy zbyt długo białek podgrzewać. Odstawiamy do przestudzenia na 10 min. Następnie ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach do czasu kiedy beza zaczyna być sztywna. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. (jeśli chcemy mieć kolorowe bezy dodajemy barwnik w żelu)
Do rękawa cukierniczego nakładamy bezę następnie wyciskamy nią dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni następnie od razu zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni w zależności jaki macie piekarnik (jedne mocniej grzeją inne ciut mniej) suszymy w takiej temperaturze przez 2h.