Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli beza krucha, mocno wysuszona, chrupka. Różni się od bezy francuskiej tym że białka do niej są podgrzewane na parze. Efekt ? Na pewno jest stabilniejsza i lepsza do wszelkich bezowych dekoracji.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 292
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22541
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 273
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 292
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22541
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 273
Składniki
Białka wbijamy do garnka. Na parze podgrzewamy je wraz z cukrem do jego rozpuszczania - ciągle mieszając. Uwaga nie należy zbyt długo białek podgrzewać. Odstawiamy do przestudzenia na 10 min. Następnie ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach do czasu kiedy beza zaczyna być sztywna. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. (jeśli chcemy mieć kolorowe bezy dodajemy barwnik w żelu)
Do rękawa cukierniczego nakładamy bezę następnie wyciskamy nią dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni następnie od razu zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni w zależności jaki macie piekarnik (jedne mocniej grzeją inne ciut mniej) suszymy w takiej temperaturze przez 2h.