Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak mojego dzieciństwa. Pyszna beza z kremem kawowym na bazie masła. Coś cudownego w smaku i pamiętam, że takie jadłem z 15 lat temu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22622
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14945
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44738
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 682
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22622
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14945
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44738
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 682
Składniki
Beza Białka ubij na sztywno. Ciągle miksując dodawaj partiami cukier. Beza powinna być lekko ciągnąca i błyszcząca. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyszprycuj 24 kopułki (najlepiej skorzystać z tylki z dużym otworem). Nagrzej piekarnik do 140 stopni z opcją grzania termoobieg. Wstaw bezę i zmneijsz temepraturę do 110 stopni. Susz bezę przez 1,5 godziny. Po wysuszenia wyciągnij bezę i odstaw do wystygnięcia.
Krem: Z 400 g mleka odlej 1/3 szklanki. Pozostałą część mleka zagotuj razem z kawą rozpuszczalną i cukrem. W szklance z mlekiem rozprowadź budyń. Wlej do gotującego się mleka i przez chwilę gotuj mieszajac od czasu do czasu (masa powinna zgeśtnieć). Gorący budyń przykryj folia spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia (może to być lodówka bądź zamrażarka).
Miękkie masło zmiksuj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksujac masło dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu kawowego. Miksuj do połaczenia składników (aby nie było grudek - UWAŻAJ by krem się nie zwarzył! Jeżeli tak się stanie to ciągle miksując wlej odrobinę wrzątku). Wyszprycuj krem na bezę i udekoruj świeżymi borówkami i np. listkiem mięty.