Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezę albo się kocha albo nienawidzi :) Ja osobiście należę do tych pierwszych. Pyszna chrupiąca beza z kremem lemond curd, borówkami oraz mini piankami wręcz rozpływa się w ustach.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 172
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 295
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 580
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 172
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 295
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 580
Składniki
W misce ubijamy białka w temperaturze pokojowej. Kiedy zaczynają się pienić dodajemy stopniowo po łyżce cukru oraz szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach do momentu aż masa będzie sztywna, lśniąca i gładka bez wyczuwalnego cukru na samym końcu dodając mąkę. Następnie na blaszce kładziemy papier do pieczenia i odrysowujemy okrąg o średnicy 20-22 cm. Nakładamy bezę na równą wysokość tworząc koło. Na środku robimy zagłębienie to będzie nasze miejsce na krem a następnie łyżką od spodu do góry tworzymy wzniesienia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i od razu zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni. Suszymy w nim bezę przez 2h. Zostawiamy aż całkowicie wystygnie.
W misce ubijamy śmietankę 36% kiedy zaczynają powstawać wzory na śmietance dodajemy mascarpone oraz lemon curd. Krótko ubijam aby otrzymać konsystencje kremu. Na dnie bezy układamy borówki a następnie nakładamy krem. Na wierzchu układamy mini pianki i całość wstawiamy na 2h do lodówki.