Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biały Michałek to ciasto przypominające smakiem popularne cukierki. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale smak wynagradza wszystkie starania. Ciasto Michałek warto przygotować z dziennym wyprzedzeniem. Na noc deser należy schłodzić w lodówce. Dzięki temu płaty ciasta zmiękną od masy i z łatwością pokroicie wypiek na małe porcje.
mikser, blaszka 20x25 cm
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 2472
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 191
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 746
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 1009
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 2472
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 191
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 746
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 1009
Składniki
Masło przełóż do rondelka. Dodaj miód i cukier. Składniki podgrzewaj do rozpuszczenia. Następnie odstaw rondelek do przestygnięcia.
Jajka rozkłóć widelcem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przestudzone masło z cukrem i miodem. Składniki zagnieć na jednolitą masę. Ciasto podziel na 8 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt i przełóż do blaszki. Blaty ciasta piecz kolejno w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut (do zrumienienia).
Przygotuj krem do przełożenia ciasta. W rondelku zagotuj mleko, następnie zmniejsz ogień dodawaj stopniowo cukier i kaszę mannę. Składniki mieszaj, żeby nie porobiły się gródki, a kasza się nie przypaliła. Po około 6-8 minutach kasza powinna zgęstnieć. Rondelek z kaszą manną odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło przełóż do miski i zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajka, na koniec dodawaj po łyżce przestudzonej kaszki. Składniki miksuj do połączenia.
Placki ciasta przełóż kremem. Każdy blat ciasta powinien być pokryty równomierną warstwą grysikowej masy.
Do blendera kielichowego wsyp orzeszki ziemne i pokruszone herbatniki. Składniki zmiksuj na pył.
Na górę ciasta wysyp posypkę z herbatników i orzeszków ziemnych. Ciasto Michałek wstaw do lodówki na całą noc.