Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, lekkie i proste ciasto. Biała pianka z truskawkami. Bielec, to jedno z moich pierwszych ciast, liczy sobie chyba ponad 30 lat. Niezawodnie sprawdza się w takie gorące dni.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12101
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 206
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12101
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 206
Składniki
Tortownica 16 cm. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami, w wolne miejsca kładziemy truskawki. Ja częściowo tortownicę wyłożyłam przezroczystą folią ale nie jest to konieczne. Ponieważ ciasto ładnie wychodzi z formy po odcięciu nożem.
Galaretkę rozpuszczamy w 125 ml wody. Studzimy mieszając. Schłodzone mleko ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Po 5 minutach stopniowo dolewamy schłodzoną galaretkę i jeszcze chwilę ubijamy. Masę przekładamy do tortownicy wyrównujemy wierzch. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Ozdabiamy truskawkami i listkami mięty.