Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
biszkopt przełożony kremem tiramisu
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17405
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1096
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6290
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 584
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17405
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1096
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6290
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 584
Składniki
Biszkopt: !! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !! Jajka rozdzielamy na białka i żółtka, białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy po jednym żółtku a następnie po łyżce cukru. W osobnej misce przesiewamy mąki i dokładnie mieszamy. Mąki dzielimy na 3 części i powoli, po jednej dodajemy do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia (boki smarujemy margaryną i odsypujemy kaszą manną) i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez około 30 minut. By biszkopt był równy po wyjęciu z piekarnika blachę dwukrotnie rzucamy na blat z około 40 cm wysokości. Ciasto odstawiamy na parę godzin do wystygnięcia.
Gdy biszkopt już wystygnie, wyciągamy go z formy i kroimy na dwie części. Poncz: Do soku z połowy cytryny dodajemy wodę by uzyskać około pół szklanki ponczu. Nasączamy biszkopt. Następnie mleczko kakaowe z tubki mieszamy z wódką i znów nasączamy biszkopt. (zamiast mleczka z tubki można użyć zaparzonej kawy).
Krem: Do miski wlewamy zimne mleko i ubijamy wraz z zawartością opakowania kremu. Na dolny placek wykładamy krem (zostawiamy około 2-3 łyżki), przykrywamy górną częścią biszkoptu i lekko dociskamy. Wierzch biszkoptu smarujemy resztą kremu i oprószamy kakao. Biszkopt przechowujemy w zimnym miejscu. Smacznego! :)