Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pysznej alternatywy dla tradycyjnych wypieków? Być może nasz biszkopt bez jajek spełni twoje oczekiwania. Dzięki prostym składnikom uzyskasz lekką, a zarazem puszystą strukturę ciasta, które będzie idealną bazą dla wielu deserów. Ten prosty biszkopt to rozwiązanie dla osób szukających roślinnych rozwiązań w swojej kuchni.
Tortownica o średnicy 24 cm
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 57
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 664
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1687
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 365
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 57
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 664
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1687
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 365
Składniki
Do naczynia miksera wlej kefir lub zsiadłe mleko. Dodaj cukier, olej, sodę, mąkę oraz sól. Miksuj wszystko do połączenia się składników. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego lub gęstej śmietany.
Ciasto przelej do okrągłej foremki o średnicy 24 cm, wyłożonej wcześniej natłuszczonym papierem do pieczenia. Możesz też wysmarować foremkę masłem i obsypać ją bułką tartą. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Piecz do momentu, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się. Sprawdź także je za pomocą patyczka, który po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. Gotowy biszkopt możesz posypać cukrem pudrem i podać lub wykorzystać jako bazę do innego deseru, np. z kremem i owocami.