Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami biszkoptem czekoladowy który zawsze mi wychodzi. Biszkopt z 5 jajek, wychodzi delikatny , puszysty i smaczny. Polecam
blaszka, papier do pieczenia, mikser, szklanka, łyżka drewniana,
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 88
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 88
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Szkl. o poj. 250 ml. Blaszka wielkości 35/24 cm. Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać żółtka na przemian z cukrem. Z mąki tortowej odjąć 2 łyżki, a w zamian dodać 3 łyżki kakao oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. wymieszać , następnie przesiać do masy jajkowej i już nie ubijając tylko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. ( Pamiętając aby masę zabierać od spodu). Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 - 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki.
Przygotowanie masy na biszkopt.
Biszkopt po upieczeniu.
Biszkopt po upieczeniu , wystudzeniu i przekrojeniu.