Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnący jesienią biszkopt dyniowy to świetna baza do tortów i innych ciast przekładanych kremem. Jest puszysty, wilgotny i ma wyjątkowo piękny kolor. Długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi soczystej dyni.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1284
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 269
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1284
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 269
Składniki
Podziel dynię na ćwiartki. Usuń pestki i włókna. Ułóż cząstki dyni na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-35 minut – do miękkości dyni. Od upieczonej dyni oddziel skórkę. Miąższ zblenduj. Odmierz 200 g.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodaj połowę cukru. Po ubiciu piana ma być sztywna, gładka i lśniąca.
Osobnym naczyniu ubij żółtka z resztą cukru na jasną puszystą masę.
Wmieszaj szpatułką w masę z żółtek purée z dyni i sok z pomarańczy, a następnie – partiami – przesianą przez sitko mąkę, skrobię, sodę i cynamon.
Połącz masę z pianą z białek. Delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt razem z formą upuść na podłogę z wysokości około 30 cm – dzięki temu ciasto nie opadnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt możesz wykorzystać jako bazę do innych ciast lub zjeść bez dodatków, oprószony cukrem pudrem.