Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt genueński to niezwykle lekki i puszysty wypiek, który przygotowuje się z jedynie trzech składników. Choć z początku może wydawać się skomplikowany, to już po pierwszym upieczeniu zakochasz się w tym biszkopcie. Wbrew pozorom jest znacznie prostszy niż klasycznie znany – nie wymaga rozdzielania białek i ich uciążliwego ubijania. Choć kąpiel wodna może budzić wiele wątpliwości, to dzięki tej metodzie masa jest bardziej puszysta i trwała. Samo ciasto nie opada i świetnie komponuje się z kremami maślanymi, śmietanowymi czy czekoladą.
średnica formy: 24 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Składniki
Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubijaj całość trzepaczką ręczną w ciepłej kąpieli wodnej. Temperatura mieszaniny powinna wynosić ok. 40 st. Celsjusza.
Zdejmij masę z ognia i dokończ ubijanie mikserem elektrycznym do całkowitego ostudzenia. Mieszanina jest gotowa, kiedy podwoi swoją objętość.
Dodaj przesianą mąkę. Delikatnie wmieszaj ją gumową szpatułką, wykonując okrężne ruchy.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przelej do niej masę.
Wstaw biszkopt genueński do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 30-35 minut, do ładnego zrumienienia na wierzchu.
Biszkopt wyjmij z pieca i formy, a następnie ostudź na kratce.
Po całkowitym ostygnięciu możesz podzielić go na blaty i przełożyć ulubionym kremem lub owocami.