Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niezwykle popularny w Kraju Kwitnącej Wiśni od czasów, gdy trafił tam wraz z misjonarzami z południowo-zachodniej Europy. Kasutera przypomina tradycyjny polski biszkopt, ale jest bardziej „gąbczasty” – zwarty i wilgotny. Specyficznego smaku dodaje mu miód. Do przygotowania japońskiego biszkoptu używa się też innego niż tortowa typu mąki – mniej oczyszczonej, a przez to mniej delikatnej, ale zdrowszej!
Biszkopt japoński
Składniki
- 6 jajek
- 120 g cukru
- 80 g miodu
- 50 ml mleka
- 200 g mąki chlebowej (typ 650)
Składniki
- 6 jajek
- 120 g cukru
- 80 g miodu
- 50 ml mleka
- 200 g mąki chlebowej (typ 650)

Etapy przygotowania
Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Natłuść ja i oprósz mąką. Mąkę przesiej dwukrotnie przez sitko. Rozpuść miód w ciepłym mleku (nie powinno być bardzo gorące).
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera). Nadal ubijając, dodawaj po jednym żółtku, a następnie stopniowo połącz masę jajeczną z cukrem. Zmiksuj krótko (na niskich obrotach miksera) z mlekiem z miodem.
Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie się zanadto rumienić, przykryj je w trakcie pieczenia papierem.
Po upieczeniu szczelnie owiń japoński biszkopt (razem z formą) folią aluminiową i poczekaj, aż wystygnie. Wówczas wstaw go na kilka godzin do lodówki układając do góry dnem. Ten proces zapewni mu odpowiednią strukturę i wilgotność, a także charakterystyczny dla ciasta płaski wierzch.
Gdy biszkopt będzie już gotowy, możesz przełożyć go ulubionym kremem. Japończycy jedzą go bez dodatków – jedynie w towarzystwie filiżanki zielonej herbaty.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 212

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 95
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 212

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 95



Składniki
- 6 jajek
- 120 g cukru
- 80 g miodu
- 50 ml mleka
- 200 g mąki chlebowej (typ 650)
Przygotuj tortownice o średnicy 24 cm. Natłuść ja i oprósz mąką. Mąkę przesiej dwukrotnie przez sitko. Rozpuść miód w ciepłym mleku (nie powinno być bardzo gorące).
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera). Nadal ubijając, dodawaj po jednym żółtku, a następnie stopniowo połącz masę jajeczną z cukrem. Zmiksuj krótko (na niskich obrotach miksera) z mlekiem z miodem.
Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie się zanadto rumienić, przykryj je w trakcie pieczenia papierem.
Po upieczeniu szczelnie owiń japoński biszkopt (razem z formą) folią aluminiową i poczekaj, aż wystygnie. Wówczas wstaw go na kilka godzin do lodówki układając do góry dnem. Ten proces zapewni mu odpowiednią strukturę i wilgotność, a także charakterystyczny dla ciasta płaski wierzch.
Gdy biszkopt będzie już gotowy, możesz przełożyć go ulubionym kremem. Japończycy jedzą go bez dodatków – jedynie w towarzystwie filiżanki zielonej herbaty.
Pyszne placuszki :)
Pyszne placuszki dobre i na śniadanko i na podwieczorek:)