Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki biszkopt o smaku kawowym -baza do ciast przekładanych kremami.
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 42
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 19984
Ciasto francuskie ze śliwkami nawiązuje do klasycznych, francuskich wypieków...
Odsłon: 1051
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 42
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 19984
Ciasto francuskie ze śliwkami nawiązuje do klasycznych, francuskich wypieków...
Odsłon: 1051
Składniki
Forma prostokątna 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej pozostałe suche składniki, czyli kakao, kawę i proszek do pieczenia. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Do misy miksera dajemy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli. Pomału wsypujemy cukier. Do doskonale ubitej piany z białek wrzucamy po jednym żółtku i nadal miksujemy mikserem, ale tylko do połączenia składników.
Na tym etapie odkładamy mikser i wtłaczamy delikatnie do masy jajecznej suche składniki, aż całość się połączy.
Tak przygotowany biszkopt wlewamy do formy. Stukamy formą o blat 2-3 razy.
Pieczemy go 25-30 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy zaraz po upieczeniu. Biszkopt kawowy gotowy!
Nasze rady: Biszkopt trzeba nasączać ponieważ jest suchy tak jak każdy klasyczny biszkopt. My nasączałyśmy go wrzątkiem kawowym, ale smaczny będzie również nasączony mlekiem lub wodą z cukrem. Kroimy biszkopt na blaty po całkowitym wystudzeniu lub jeszcze lepiej następnego dnia (przechowujemy biszkopt w lodówce zawinięty w folię spożywczą).