Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt keksowy na mleku i oleju to doskonała baza do tortów i ciast przekładanych kremami. Prosty do upieczenia, smaczny, wilgotny, ładnie się kroi na blaty. Polecamy!
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 451
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3058
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2126
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9347
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 451
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3058
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2126
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9347
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Forma okrągła o średnicy 22 lub 24 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać masę jajeczną na wysokich obrotach miksera. Powoli dosypujemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i lekko napuszy się. Teraz dodajemy skrobię, łączymy z masą już na niskich obrotach i wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i miksujemy nadal na małych obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksujemy długo, aby nie napowietrzyć ciasta za mocno.
Tak przygotowany biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go 40-45 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, przekładamy z formy na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepły nadaje się do krojenia na blaty!
Nasz tort truskawkowa straciatella na bazie biszkoptu keksowego: https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przepis-tort-truskawkowa-straciatella,2015638,walek.html