Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 84
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4416
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 252
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 84
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4416
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 252
Składniki
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję. Do ubitych jajek wsypujemy partiami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Całość mieszamy szpatułką, nie miksujemy. Na koniec wlewamy olej Kujawski i delikatnie mieszamy. Masę na biszkopt przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na opcji góra dół bez termoobiegu w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka ok. 20-30 minut. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Po tym czasie podgrzać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga! żelatyny nie można zagotować. Śmietankę ubić na sztywno z mascarpone i śmietanką. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżeczkę ubitego kremu i energicznie wymieszać, a następnie zahartowaną żelatynę wlać do ubitego remu i krótko zmiksować do połączenia się składników. Odłożyć do mniejszej miski 1/4 część kremu. Do pozostałej części dodać odsączone na sicie i pokrojone w kosteczkę brzoskwinie i wymieszać szpatułką. Przestudzony biszkopt przekroić na pół. Dolny biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń i wyłożyć krem z brzoskwiniami. Przełożyć drugim biszkoptem i również nasączyć go syropem z brzoskwiń. Wyłożyć odłożoną część kremu bez brzoskwiń i rozsmarować. Ciasto posypać wiórkami wymieszanymi z orzeszkami i czekoladą. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Smacznego!