Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała baza do tortów i ciast z kremami. Biszkopt jest wilgotny, nie trzeba go nasączać. Jest też bardzo czekoladowy w smaku. Świetnie współgra smakowo z kremami maślanymi, budyniowymi czy śmietanowymi. Bardzo uniwersalny i łatwy do upieczenia.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 462
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3074
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2152
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 10008
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 462
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3074
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2152
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 10008
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Forma średnicy 24-26 cm wyścielona na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzany do temperatury 150 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy do nich szczyptę soli i cały cukier. Ubijamy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko i olej, miksujemy. Na tym etapie cukier się rozpuści, uzyskamy gładką, rzadką masę.
Teraz łączymy mąkę z kakao, mieszamy i przesiewamy przez sitko wprost do masy jajecznej. Dosypujemy sodę, również przesianą przez sitko. Całość miksujemy do połączenia składników bez długiego ubijania (biszkopt ma być po upieczeniu zwarty i wilgotny). Na tym etapie wlewamy do ciasta ocet, szybko mieszamy i na koniec wlewamy cały wrzątek, również krótko miksujemy. Ciasto jest rzadkie. Takie ma być.
Wkładamy gotowe ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy zaraz po przestygnięciu.
Przekładamy do góry spodem na kratkę kuchenną, aż całkiem przestygnie. Możemy go od razu kroić na blaty. Blaty są elastyczne, mają zwartą strukturę. Torty z tym biszkoptem są przepyszne. Ciasto smakuje jak murzynek.