Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto na gorące dni. Biszkopt, jogurtowe pianki i galaretka z listkami mięty. Jest świeżo, lekko i pysznie!
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 245
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 320
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5759
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2060
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 245
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 320
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5759
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2060
Składniki
Ciasto piekłam na blaszce 23x38cm Biszkopt: Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy przesiane mąki i proszek. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Rum mieszamy z przegotowaną wodą 1:1 i nasączamy ciasto. Pianka pigwowa: Potrzebny będzie nam dżem z pigwy, najlepiej domowy: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-dzem-pigwowy-z-cytryna-i-imbirem,183774,sprytnachochla.html Dżem ucieramy blenderem na gładko. Mieszamy z jogurtem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki i często mieszamy. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. Pianka musi być gęsta przed nałożeniem następnej warstwy. Pianka cytrynowa: Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Z żelatyną postępujemy jak powyżej. Wylewamy na piankę pigwową. Wkładamy do lodówki. Góra: Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Pozwalamy jej lekko stężeć. Powinna być na tyle gęsta, aby nie zlewała się z ciasta, ale na tyle luźne, aby można było swobodnie wsadzić w nią liście mięty. Najlepiej wkładać je wykałaczką. Układałam po 4 na szerokość i po 6 na długość blachy. Dzięki temu każdy kawałek ciasta ma dekorację z liścia. Wkładamy do lodówki na całą noc.