Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt szpinakowy do ciast i tortów. Prosty, doskonały w smaku, bardzo wilgotny. Polecamy sprawdzoną przez nas wielokrotnie recepturę tego ciasta.
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91004
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37980
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 265
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91004
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37980
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 265
Składniki
Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny, blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok.
Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 minuty, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników.
Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 22 lub 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka).
Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie przekrawamy go na blaty, które zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Tak przygotowany blaty biszkoptowe możemy przekładać kremami i owocami. Biszkopt szpinakowy gotowy!