Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt szpinakowy do ciast i tortów. Prosty, doskonały w smaku, bardzo wilgotny. Polecamy sprawdzoną przez nas wielokrotnie recepturę tego ciasta.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22376
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14123
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4391
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43391
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 544
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22376
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14123
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4391
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43391
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 544
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 482
Składniki
Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny, blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok.
Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 minuty, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników.
Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 22 lub 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka).
Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie przekrawamy go na blaty, które zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Tak przygotowany blaty biszkoptowe możemy przekładać kremami i owocami. Biszkopt szpinakowy gotowy!