Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników kokosu, rozpływa się w ustach!
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1414
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 429
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1414
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 429
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy. Dodajemy cukier i żółtka. Drewnianą łyżką łączymy z resztą składników. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 st na złoty kolor (ewentualnie sprawdzamy patyczkiem - blaszka 35/25)
Beza: Ubijamy białka na sztywną pianę dosypujemy cukier i miksujemy aż będzie lśnić a cukier się rozetrze i piana zrobi się gęsta. Ustawiamy mikser na najniższych obrotach (lub bierzemy łyżkę) i łączymy z kokosem. Wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok 35 minut (czas pieczenia zależy także od wielkości jaj). Po upieczeniu delikatnie ściągamy papier uważając żeby beza się nie złamała.
Masa: Gotujemy mleko z cukrem. Resztę składników prócz margaryny należy rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszane składniki gotujemy do powstania gęstego budyniu. Studzimy (ma być bardzo zimne). Ucieramy masło/margarynę i dodajemy po łyżce budyniu. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy bezą. Ja gotową masę przed włożeniem na biszkopt odstawiam do lodówki na 20 minut lepiej się wykłada ale nie jest to konieczne. Ciasto dobrze się kroi po wyjęciu z lodówki.:) smacznego!