Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na babski piątkowy wieczór :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 2900
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 195
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 85
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 2900
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 195
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 85
Składniki
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Jabłka myjemy obieramy i kroimy każde na osiem części. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a gdy będą sztywne dodajemy cukier, ciągle ubijając.
Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, a następnie mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Na dnie wysmarowanej formy układamy cząstki jabłek i zalewamy je ciastem. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160st. na około 45 min. (w prodiżu ten czas jest podobny).
Przed podaniem można udekorować ciasto kleksem z serka waniliowego i konfitur. Zdecydowanie lepiej smakuje, gdy się go rozmaże po całym kawałku ciasta ;)