Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje dzisiejsze ciasto to puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem budyniowy z serkiem mascarpone , słodycz przełamana lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi , a góra udekorowana polewą czekoladową i orzechami.
garnek, łyżka, mikser, tortownica, papier do pieczenia,
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9052
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1014
Lekki, świeże i chrupiące danie na kolację.
Odsłon: 230
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 81
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9052
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1014
Lekki, świeże i chrupiące danie na kolację.
Odsłon: 230
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 81
Składniki
Biszkopt przygotowany według tego przepisu oto link; https://smaker.pl/moje-przepisy-desery/przepis-biszkopt-ktory-zawsze-wychodzi,1938933,bozena1960.html Tortownica wielkości 26/26 cm. Biszkopt po upieczeniu przekroić na dwa placki, Każdy nasączyć ponczem z wody , soku z cytryny oraz cukru pudru. Po nasączeniu spód biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi , nałożyć połowę kremu budyniowego , nałożyć drugi placek , na placek rozsmarować pozostały krem. Na krem rozsmarować polewę czekoladową , całość udekorowac orzechami włoskimi. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Krem budyniowy z mascarpone; Do dużej szklanki wlać pół szklanki mleka, wsypać budynie i rozmieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami , do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem i porcjami dodawać do zimnego budyniu miksując do połączenia składników. Na koniec do masy wmieszać serek mascarpone. Polewa czekoladowa; Do rondla wlać mleko dodać cukier puder i podgrzewać aż cukier się rozpuści dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Na koniec dodać kakao i mieszając podgrzewać do połączenia wszystkich składników nie dopuszczając do zagotowania. Gotowe.
Łączenie budyniu z mascarpone.
Gotowy krem.
Przygotowanie pierwszego placka.
Ciasto przygotowane do dodania polewy.
Ciasto w całości gotowe do podania.
Ciasto w przekroju.
Gotowe do podania.