Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna propozycja do weekendowej kawki. Ciasto nie jest skomplikowane, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 109
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 69
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 109
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 69
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Jajka w całości razem z cukrem ubić mikserem na puszystą kremową masę. W osobnej misce wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy jajecznej partiami wsypywać mąkę i delikatnie wmieszać łopatką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko wystudzić, zdjąć papier i dalej studzić.
Przygotowanie masy budyniowej: Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Masło ubić na puch, dodawać stopniowo budyń i ubijać do uzyskania jednolitej puszystej masy. Brzoskwinie pokroić na kawałki i wmieszać do masy. Syrop zostawić do nasączania biszkoptu.
Przygotowanie pianki: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżki ubić na sztywno razem z mlekiem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i chwilkę ubić. Masę odstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Nałożyć masę budyniową, następnie piankę cytrynową. Górę posypać tartą czekoladą. Polecam, bo ciasto jest przepyszne. SMACZNEGO!!!