Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna propozycja do weekendowej kawki. Ciasto nie jest skomplikowane, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania.
Polecam.
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 149
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Jajka w całości razem z cukrem ubić mikserem na puszystą kremową masę. W osobnej misce wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy jajecznej partiami wsypywać mąkę i delikatnie wmieszać łopatką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko wystudzić, zdjąć papier i dalej studzić.
Przygotowanie masy budyniowej: Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić. Masło ubić na puch, dodawać stopniowo budyń i ubijać do uzyskania jednolitej puszystej masy. Brzoskwinie pokroić na kawałki i wmieszać do masy. Syrop zostawić do nasączania biszkoptu.
Przygotowanie pianki: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżki ubić na sztywno razem z mlekiem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i chwilkę ubić. Masę odstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Nałożyć masę budyniową, następnie piankę cytrynową. Górę posypać tartą czekoladą. Polecam, bo ciasto jest przepyszne. SMACZNEGO!!!