Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z kremem cytrynowym, cytrynową galaretką i ananasem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1864
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3125
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1966
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1864
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3125
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1966
Składniki
Zaczynamy od ubijania białek. Kiedy będą ubite, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Kiedy wszystko się wymiesza, dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i już nie miksujemy, a mieszamy łyżką. Wylewamy na dużą brytfannę, nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy około 30-35 min w temperaturze 160 stopni.
Zimny biszkopt ponczujemy herbatą. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy sok z cytryny. Jedną galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Zimną galaretkę dodajemy po łyżce do kremu. Kiedy krem będzie zbyt ścisły dodajemy trochę śmietanki 30%.
Masę wykładamy na biszkopt i układamy na niej ananasa z puszki - całe plastry lub pocięte na mniejsze kawałki. Zalewamy drugą tężejącą galaretką i wkładamy na całą noc do lodówki.