Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem bananowym przełamane cytryną. To połączenie miło mnie zaskoczyło. W połączeniu z kakaowym biszkoptem nasączonym czekoladą stanowi wyborne ciasto.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 200
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 281
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 200
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 281
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka oraz olej. Kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy małymi partiami do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do momentu całkowitego wymieszania składników. Przekładamy do prostokątnej formy 20x30cm. Pieczemy w 170oC przez ok 30 minut (do suchego patyczka). Gdy wystygnie dzielimy na dwie równe części. Nasączenie: Wodę, cukier, masło i kakao umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia.Banany rozgniatamy widelcem, zalewam sokiem z cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu bananów w kremie. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną ciepłą żelatynę, dokładnie i intensywnie mieszamy. Dodajemy banany. Miksujemy na wolnych obrotach.
Dolną część biszkoptu nasączamy połową polewy. Śmietankę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią. Wierzch smarujemy polewą.