Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, orzeźwiające ciasto na piszkopcie z kremem na bazie białej czekolady z truskawkami. I dealne ciasto na lato.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 67
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 67
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Składniki
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli i cukrami na puszystą pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz sok. Ubijać przez chwilę. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki lub rózgi. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170°C około 20 minut do tzw suchego patyczka. Studzić na kracie. Biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Krem truskawkowy: 3 galaretki rozpuścić 1l wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Śmietanę podgrzać w rondelku z połamaną czekoladą cały czas mieszając. Nie doprowadzać do wrzenia. Kiedy na krawędzi garnka zaczną pojawiać się bąbelki ściągnąć z ognia. Dodać żelatynę(można podgrzać w mikrofali, ale nie zagotować) i wymieszać do rozpuszczenia. Przykryć folią stretch "w kontakcie". Odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze części. Podgrzać w rondlu. Kiedy zaczną się rozpadać zblendować. Doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z palnika i dodać galaretkę(proszek). Wymieszać energicznie do rozpuszczenia. Przykryć folią stretch "w kontakcie". Zostawić do wystudzenia. Tężejącą bazę zmiksować i połączyć z puree truskawkowym dodając w trzech turach. Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Ułożyć truskawki. Wylać lekko tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki na kilka godzin. troszkę masy można odłożyć do dekoracji.