Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może niezbyt wymyślne ,ale bardzo smaczne połączenie biszkoptu ,jabłek i bitej śmietany. Nam bardzo smakuje taka wersja ciasta. Przepis na okrągłą tortownicę 18 cm.
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 61
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 198
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 107
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 61
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 198
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 107
Składniki
Ciasto: Białko oddzielamy od żółtka ,ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtko oraz cukier (po łyżeczce). Produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce ,dodajemy partiami do jajka. Dno tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia ,przelewamy masę i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Tortownicę wyjmujemy i rzucamy o podłogę (z wysokości 30-40 cm) ,po czym wkładamy do piekarnika ,otwieramy drzwiczki i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy 20-25 min na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) z dodatkiem cukru i cynamonu. Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie ze sobą łączymy. W tortownicy układamy jedną część ciasta ,następnie wylewamy masę jabłkową ,dokładnie rozprowadzamy ,przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki.
Bita śmietana: Śmietankę wlewamy do miski ,dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Rozprowadzamy jako ostatnią masę na cieście. Wstawiamy do lodówki min na jedną godzinę.