Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może niezbyt wymyślne ,ale bardzo smaczne połączenie biszkoptu ,jabłek i bitej śmietany. Nam bardzo smakuje taka wersja ciasta. Przepis na okrągłą tortownicę 18 cm.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1808
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2279
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 73
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 159
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1444
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1808
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2279
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 73
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 159
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1444
Składniki
Ciasto: Białko oddzielamy od żółtka ,ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtko oraz cukier (po łyżeczce). Produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce ,dodajemy partiami do jajka. Dno tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia ,przelewamy masę i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Tortownicę wyjmujemy i rzucamy o podłogę (z wysokości 30-40 cm) ,po czym wkładamy do piekarnika ,otwieramy drzwiczki i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy 20-25 min na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) z dodatkiem cukru i cynamonu. Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie ze sobą łączymy. W tortownicy układamy jedną część ciasta ,następnie wylewamy masę jabłkową ,dokładnie rozprowadzamy ,przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki.
Bita śmietana: Śmietankę wlewamy do miski ,dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Rozprowadzamy jako ostatnią masę na cieście. Wstawiamy do lodówki min na jedną godzinę.